De Hof van Jan: april doet wat het wil

In de koude aprilmaand verscheen bij de Hof:

L.H. Wiener, Op zaterdagmorgen na de lessen

Eind 2015 riep een jury waarin o.a. Adriaan van Dis en Arjan Peters zitting hadden het verhaal Op zaterdagmorgen na de lessen van L.H. Wiener uit tot het mooiste Nederlandse verhaal van na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is een in memoriam voor de 15-jarige leerlinge Saskia van den Mosselaar. Door terug te vertellen van de uitvaart naar de laatste ontmoeting met de leerlinge schrijft Wiener haar bij wijze van spreken weer tot leven.
Van dit verhaal is nu een afzonderlijke uitgave verschenen, waaraan is toegevoegd het verslag van die laatste ontmoeting tussen docent en leerling zoals Saskia van den Mosselaar die zelf beschreef in een brief aan een vriendin.
De tekst is gezet uit de Spectrum en gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje (16 + 4 blz.) bestaat in twee uitvoeringen: 60 exemplaren werden gedrukt op gewoon papier en gebonden met de cahiersteek. Veertig exemplaren werden gedrukt op Zerkall en in linnen gebonden door Herman van Waarden. Van deze genummerde exemplaren waren er twintig beschikbaar voor de verkoop; die zijn inmiddels uitverkocht.
Alle exemplaren zijn gesigneerd door de auteur.

Alleen de gewone editie is nog te verkrijgen in de webwinkel ad  € 17,50; de luxe editie is uitverkocht.


Anton Korteweg, Geen boek! Dertien sjachrijnige kwatrijne

Op de van hem bekende toon laat Anton Korteweg in deze kwatrijnen zijn licht schijnen over diverse moderniteiten en eeuwige vragen:

Moest dan nou zo? 

Vanuit het Niets kon het toch alle kanten op?
Waarom dan iets gemaakt dat wereld vreet,
met doorgaans niet om aan te ziene kop
en niet te stuiten lust zich voort te planten?

In het hart van het boekje bevindt zich een speciaal voor deze uitgave door Paul van der Steen getekende uitklapplaat waarop de dichter, souverein gezeten op zijn racefiets, de schepping aan zijn beschouwing onderwerpt.
Het boekje omvat 16 blz.; de tekst is gezet uit de Arsis. Het werd in 125 exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Alle exemplaren zijn gesigneerd door de dichter. Het boekje kost € 11.

Anton Korteweg signeert

Erik Voermans, De Schietpartij

Dat ontbrak nog aan het Nederlandse politieke landschap: De Schietpartij, die eenieder afvoert die niet lief is voor anderen. In dit utopische geschrift van Erik Voermans, muziekredacteur van Het Parool, wordt de Nederlandse bevolking in twaalf jaar tijd gereduceerd tot vier miljoen, zodat het weer ouderwets gezellig wordt. Paul van der Steen droeg een portret van de auteur bij en een getekend standbeeld van de leider van De Schietpartij en een aantal van zijn prominentere slachtoffers.
De tekst werd gezet uit de Gill en in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Alle exemplaren zijn gesigneerd door auteur en tekenaar. Het boekje kost 10 euro.

 


Het leesbeest

Als bijdrage aan de viering van Independent Bookstore Day op 29 april in Boekhandel Athenaeum te Haarlem produceerde de Hof van Jan een klein boekje met tekst van Nop Maas en tekeningen van Paul van der Steen. Zolang de voorraad strekt ontvangt men een gratis exemplaar bij iedere bestelling in de webwinkel van de Hof van Jan.

Alle boekjes zijn te bestellen in de webwinkel.