De late zomer of de vroege herfst in de Hof van Jan

Lousje Voskuil-Haspers & Detlev van Heest, Arme drommels. Kritik der Unvernunft.

 

Arme drommels is een hommage aan J.J. Voskuil en een opmaat naar Parkeren in Hilversum van Detlev van Heest, dat in januari 2024 bij uitgeverij Van Oorschot verschijnt, waarin vriendschap en trouw centraal staan. In Arme drommels reageren Lousje Voskuil en Detlev van Heest op de manier waarop critica en hoogleraar literatuurkritiek (!) Elsbeth Etty zich in NRC Handelsblad vergreep aan het werk van J.J. Voskuil.
Voskuil voelde zich gekrenkt door Etty en haar bespreking van Onder andere, in 2007, waarin ze de schrijver diskwalificeerde als een egocentrische zak die zijn vrienden, stuk voor stuk zielige exemplaren, had gebruikt om zich superieur te kunnen voelen. Met zijn overlijden verstomde Etty niet. In haar besprekingen van Binnen de huid en Mensenkinderen sloeg ze nog dieper onder de gordel. Zo verklaarde ze Voskuil impotent, zoals ze ook Rik Roland Holst, de echtgenoot van Henriëtte Roland Holst, in haar proefschrift impotent had verklaard. Een fixatie met het mannelijke onvermogen die ook in Etty’s Maak jezelf maar klaar te vinden is.
De tekst van het boekje (21 x 26 cm) is handmatig gezet uit de Spectrum en de Albertus en werd in ruim honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 20 bladzijden. Arme drommels bevat twee fraaie lino’s van Pita Snoeck: een portret van een broeierig kijkende Voskuil en een mensloos Gronings kerkinterieur met een asbak op een tafel, een beeld dat Voskuil koesterde.

Het omslag van Nepalees papier bestaat in twee kleurvarianten: blauw en goudbruin. Wie een voorkeur heeft voor een bepaalde kleur kan dat bij de bestelling aangeven.

Prijs € 22,50

 

L.H. Wiener, Marjo Koe

Een oude schrijver herinnert zich een gebeurtenis van zeventig jaar geleden. Op de schoolbanken verdreef hij de tijd met tekenwerk en het met zijn potlood beroeren van de rug van het meisje dat voor hem zat.
Er speelt zich een drama in zakformaat af, maar uiteindelijk loopt een en ander nog behoorlijk goed af. De laatste zin van het verhaal luidt: ‘Zou ze nog leven?’ Uit betrouwbare bron is vernomen dat deze vraag positief beantwoord kan worden.
De tekst van het boekje is handmatig gezet uit de Spectrum en werd in ruim honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 20 bladzijden. Floris Tilanus voorzag het van een tekening die nadere beschouwing meer dan waard is.

Prijs € 15,00

 

Beide uitgaven zijn te verkrijgen in de webwinkel.