Zo sluit de Hof van Jan het jaar 2019 af

De Hof van Jan sluit voor 2019 haar deuren en met drie nieuwe uitgaven:

Arnon Grunberg, Is verlossing een denkproces?

In Het boek Haas stelde Dapperhaas het lijden centraal; in Het nieuwe boek Haas preekte zij de verlossing. In Is verlossing een denkproces? gaat de Mensendokter in gesprek met een goeroe over aard en wezen van de verlossing. Deze laatste tekst verscheen eerder in Vrij Nederland.
De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum. Paul van der Steen maakte de omslagillustratie. Het boekje telt acht bladzijden, werd in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat en is gesigneerd door de auteur.

Het boekje kost € 10.

Hans van Pinxteren, Een bijzondere vangst

De dichter droomt in deze reeks van tien prozagedichten. Hij heeft van doen met Oude Nar en een hardnekkige kaaiman. Hij doet verslag van vreemde gebeurtenissen: een circuscarrière, mysterieuze wandelingen en een eufoor moment in een restaurant.
De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en in 65 exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 28 bladzijden en is gesigneerd door de auteur.

Het boekje kost € 12,50.


Anton Lankern, Manns-Bilder. Zehn Gedichte vom gleichen Geslecht

Anton Lankern, het pseudoniem van een Duitse cultuurdrager, geeft in tien gedichten een beeld van het homoseksuele leven in Duitsland. Het zijn beschouwende gedichten waaruit blijkt dat de emancipatiebeweging bij onze oosterburen weliswaar op gang is, maar ook nog wel een opkontje kan gebruiken.
De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en in 30 exemplaren op Zerkall-Bütten gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 20 bladzijden.

Het boekje kost € 15.

Alle uitgaven zijn verkrijgbaar in onze webwinkel.

de Hof van Jan voordat het gaat winteren

Bij de Hof van Jan verschenen onlangs de volgende nieuwe uitgaven:

Arnon Grunberg, Het nieuwe boek Haas

In Het nieuwe boek Haas volgen we Dapperhaas tijdens haar zegenbrengende tocht door bossen en velden, langs meren en over bergen. Niet alleen neemt ze het lijden serieus, maar ze preekt nu ook verlossing. Alles in gezelschap van een eenzame spin, een stervend paard, een manke ezel en een pedofiele struisvogel. Paul van der Steen verluchtte het werkje met enkele prachtige tekeningen.

De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en is onder de Korenmaat gedrukt in ongeveer honderd exemplaren. Het boekje telt twintig bladzijden, is gesigneerd door auteur en tekenaar en kost € 15.

25 genummerde en gesigneerde exemplaren zijn gebonden door Herman van Waarden. Deze zijn reeds uitverkocht.

Anton Korteweg, Bakstenen

In negentiende-eeuwse trant gaf Anton Korteweg aan dit bundeltje de ondertitel: ‘Vijftien nog chagrijniger kwatrijnen door de dichter van Dertien sjachrijnige kwatrijne’ (welk bundeltje eerder verscheen bij de Hof van Jan).

Grafschrift
Wees me vooral niet dankbaar.
Ik dacht alleen aan mezelf,
Stelde in u geen belang,
Kwam toevallig toch langs.

De tekst is met de hand gezet uit de Gill en werd in 75 exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het bundeltje telt twintig bladzijden, is gesigneerd door de dichter en kost € 9.

P.F. Thomése, Dansend door het leven

P.F. Thomése: Dansend door het levenP.F. Thomése herdenkt met Dansend door het leven de onlangs overleden Haarlemse kunstenaar en schrijver Jan Jacobs Mulder. Het boekje bevat de toespraak bij de presentatie van de roman Joseph, de zwarte Mozart en de treffende ‘grafrede’ die Thomése hield bij de uitvaart.

De tekst is gezet uit de Spectrum en in ruim honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje bevat ook de reproductie van een tekening van Jan Jacobs Mulder. Dansend door het leven is gesigneerd door de auteur en kost € 10.

 

L.H. Wiener, Brief aan F. Starik (poste restante)

Brief aan F. Starik (poste restante) is het relaas van de kortste vriendschap van Wieners leven. De dag nadat hij broederschap dronk met Starik, overleed deze plotseling. F. Starik was stadsdichter van Amsterdam en initiatiefnemer van gedichten bij eenzame uitvaarten. Op dit moment is er een aan hem gewijde expositie in het Literatuurmuseum te Den Haag.

Het geheel in zilver en zwart gehouden boekje is gezet uit de Spectrum en in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het is gesigneerd door de auteur en kost € 12.

 

Johannes van der Sluis, Brief aan mijn vader (100 jaar later)

Johannes van der Sluis, die eerder bij de Hof van Jan en Lebowski publiceerde onder het pseudoniem Giovanni della Chiusa, richt zich in deze brief tot zijn zeventigjarige vader en laat daarbij een aantal memorabele momenten uit hun beider bestaan de revue passeren. Zoals dat hoort in brieven aan vaders (en moeders) is Kafka dan niet ver weg.

Het langwerpige boekje werd geprint in vijftig exemplaren, met een omslag in boekdruk. Het telt zestien bladzijden. 
Deze uitgave is inmiddels uitverkocht.

De uitgaven (voor zover niet uitverkocht) zijn te bestellen in de webwinkel.

Oogstmaand bij de Hof van Jan

In augustus verschenen twee nieuwe uitgaven bij de Hof van Jan:

Martin Michael Driessen, Oogst

Oogst is een prachtig nieuw verhaal van Martin Michael Driessen, dat zich afspeelt in een warme augustusmaand in Duitsland. Wat een schrijver! Negentiende-eeuwse vertelkunst die geheel van deze tijd is, ja: ‘tijdloos’, dat is het juiste woord.
Paul van der Steen maakte mooie tekeningen bij dit bijzondere verhaal.
De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en in ruim honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 16 bladzijden en kost € 13. Gesigneerd door auteur en tekenaar.

 

 

 

 

 

 

 

Martin Michael Driessen, Oogst, gebonden uitgave
Van Oogst worden vijftien genummerde exemplaren gebonden door Herman van Waarden. Deze exemplaren komen pas half september beschikbaar. Gesigneerd door auteur en tekenaar.
Prijs: € 45.

P.F. Thomése, In het echt ben ik een personage


In een bijwijlen hilarisch betoog reflecteert P.F. Thomése over zichzelf als personage, in het bijzonder in de J.Kessels-romans. Een onmisbare tekst voor lezers en scriptieschrijvers. Paul van der Steen zorgde voor een passend portret van de schrijver.

De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en in ruim honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 16 bladzijden en kost € 13.
Gesigneerd door auteur en tekenaar.

 

 

P.F. Thomése, In het echt ben ik een personage, gebonden uitgave
Van In het echt ben ik een personage worden vijftien genummerde exemplaren gebonden door Herman van Waarden. Deze exemplaren komen pas half september beschikbaar.
Gesigneerd door auteur en tekenaar.
Prijs: € 45.

Al deze uitgaven zijn te bestellen in de webwinkel.

Wiener en Grunberg in de Hof van Jan

L.H. Wiener, Lof der Makreel

Tijdens zijn reizen met het goede schip ‘De Argos’ maakt L.H. Wiener van alles mee, ook dingen die van nu kunnen zijn voor de varende medemens en die de inwendige mens kunnen versterken. In Lof der Makreel komen drie verschillende aspecten van de makreel aan de orde: de schoonheid van de vis als vis, de moordlust van de vis als jager en het ‘schoonmaken’ van de vis als vangst, en ten slotte – via het rookoventje – de eindbestemming van de makreel in de vissende mens.

Het boekje is gezet uit de Spectrum en in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Floris Tilanus maakte de fraaie omslagtekening. Alle exemplaren zijn gesigneerd door de auteur.

Prijs: € 10.

Arnon Grunberg, Een doodziek uiltje

Naar aanleiding van de overwinningsspeech van Thierry Baudet na de Provinciale Statenverkiezingen in maart j.l. schreef Arnon Grunberg een open brief aan deze merkwaardige politicus, waarin hij de vinger legt op een aantal eigenaardigheden in diens optreden.

De tekst werd als pamflet geprint voor de Boekenmarkt die op 30 juni in Haarlem werd gehouden. Paul van der Steen maakte de geniale (dixit L.H. Wiener) omslagtekening.

Prijs: € 5.

 

Beide uitgaven zijn te bestellen in de webwinkel.

Fraai werk van J.J. Voskuil en A.L. Snijders bij de Hof van Jan

Bij de Hof van Jan verschenen deze week twee nieuwe, fraaie uitgaven van J.J. Voskuil en A.L. Snijders.

J.J. Voskuil, Postscriptum

J.J. Voskuil verhaalt in deze tekst over zijn ervaringen met de Libris Literatuur Prijs, die hij in 1998 won en waarvoor hij eerder genomineerd werd. Hij verbindt een en ander met een ervaring uit zijn jeugd. Voskuil doet een voorstel om de jurering veel transparanter te maken. Een bestuurslid van de prijs reageerde daarop met de veronderstelling dat je dan geen juryleden meer zou vinden. Zou dat echt zo zijn?
Postscriptum is met de hand gezet uit de Spectrum en is in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat. Het boekje telt 16 bladzijden en bevat een getekend portret van Voskuil door Paul van der Steen.
De gewone uitgave kost € 15.

Naast de honderd gewone exemplaren zijn 25 genummerde exemplaren gedrukt op Zerkall-Bütten. Deze exemplaren zijn in linnen gebonden door Herman van Waarden te Zaandam. De prijs van deze luxe uitgave bedraagt € 50.

Beide uitgaven zijn te bestellen in de webwinkel.

A.L. Snijders, Grenzen

In een zestal ZKV’s verkent A.L. Snijders het thema ‘grenzen’; zowel staatkundige en fysieke als morele grenzen komen aan de orde. Bij een tweetal verhalen verzorgde Paul van der Steen belangeloos een fraaie illustraties.
De gehele opbrengst van dit boekje komt ten goede aan de actie ‘Licht voor Libanon’ van Rotaryclub Haarlem. Deze club zamelt dit jaar geld in om zoveel mogelijk Wakawaka-lampjes naar Libanon te sturen, om daar in krotten en tenten het licht aan te doen. Wakawaka-lampjes zijn oplaadbaar door de zon. Ze geven licht, maar kunnen ook mobiele telefoons opladen.
De tekst is met de hand gezet uit de Spectrum en in honderd exemplaren gedrukt onder de Korenmaat.
Het boekje telt 20 bladzijden en kost € 17,50.

Naast de honderd gewone exemplaren zijn 25 genummerde exemplaren gedrukt op Zerkall-Bütten. Deze exemplaren zijn in linnen gebonden door Herman van Waarden te Zaandam. Deze luxe exemplaren kosten € 55.

Ook deze uitgaven zijn te bestellen in de webwinkel.

        

 

 

Vlaams golfje bij de Hof van Jan: nieuwe uitgaven van Joke van Caesbroeck en Tim Foncke

Joke van Caesbroeck, Ik ben gratis maar oneetbaar

‘Toen ik vijftien was, was ik nog een kind. In een wei ontmaagdde ik een verlegen man van zesendertig. De koeien keken maar even op en graasden dan weer verder.’

Joke van Caesbroeck, columniste bij De Standaard, bundelt in deze uitgave twaalf min of meer autobiografische verhalen. Het boekje is met de hand gezet uit de Spectrum en in honderd exemplaren gedrukt op een FAG-proefpers. In het ‘oksel’ van het boekje bevinden zich vier tekeningen die de kunstenares Marjan Jaspers maakte bij de verhalen.

Het boekje telt 16 bladzijden en kost € 15.

Tim Foncke, Houdt God van mij?

‘Op de begrafenis van m’n biograaf bedacht ik mijn grafschrift: Hier ligt Tim Foncke, een beetje zoals toen hij nog leefde maar dan onder een steen.’

In dit boekje bundelt Tim Foncke – de schrijver van De geachten en God is klein geschapen – een achttal verhalen die de typische, ontregelende Foncke-geest ademen. Het boekje is met de hand gezet uit de Spectrum en in honderd exemplaren gedrukt op een FAG-proefpers. Het omslagbeeld is vervaardigd door Io Cooman.

Het boekje telt 16 bladzijden en kost € 15.

beide uitgaven zijn te bestellen in de webwinkel.

 

De boekjes zijn te bestellen via de webwinkel op de site hofvanjan.nl

 

Mooi weer-uitgaven van de Hof

U vraagt zich natuurlijk af wat de Hof van Jan in april in de aanbieding heeft. Welnu, de volgende werkjes:

Marjoleine de Vos,Niet ik die denkt
‘Niet ik die denkt’ is een gedicht van Marjoleine de Vos over leven en dood en over de vraag wat/welke de werkelijkheid is.
Het gedicht is met de hand gezet uit de Polka (want het leven is een dodendans, toch?) en werd in honderd exemplaren op zwaar gevergeerd papier gedrukt onder de Korenmaat. Het schutblad is een bijzonder papier dat kunstig vervaardigd werd in Thailand.
Het boekje telt vier bladzijden en het is gesigneerd door de auteur. Prijs € 10,00. Te bestellen via de webwinkel.

Joubert Pignon, het mooiste gezicht
‘Alle spullen in mijn nieuwe huis kreeg ik van oudere vrouwen, literatuurliefhebsters, soms nog getrouwd maar vaker al verlaten.’

Joubert Pignon is zonder twijfel de meest ‘gedoemde’ ZKV-er van onze tijd. In zijn miniaturen maakt hij ons deelgenoot van zijn dubieuze bezigheden, zijn slechte eigenschappen, zijn drankgebruik en wat je verder maar kunt bedenken bij een moderne ‘poète maudit’.
Het mooiste gezicht bevat drie verhalen, waarin het relatieleven centraal staat. Het boekje is met de hand gezet uit de Spectrum en ademt blauw (the blues). Het telt zestien bladzijden en is geïllustreerd en gesigneerd door de auteur. Prijs: € 13. Te bestellen via de webwinkel.


Let op! 
Kopers van Het mooiste gezichtontvangen gratis een exemplaar van een ander werkje van Joubert Pignon, Invitatie, over zijn correspondentie met het koninklijk huis. Dus: twee voor de prijs van één!

Maartuitgaven van de Hof: Snijders, Baudelaire en Cros

Deze maand verschenen twee nieuwe uitgaven: A.L. Snijders, Weerbericht


Wat niet kan is nooit gebeurd, maar in de literatuur kan alles en daar gebeurt dan ook het een en ander. Zo rijdt er in Weerbericht van A.L. Snijders een man rond die geen verschil tussen warm en koud kan voelen. Dit intrigerende ZKV werd door Floris Tilanus van een prachtige omslagtekening voorzien.

Het boekje van acht bladzijden is gezet uit de Gill en gedrukt op gevergeerd papier. Het kost € 12,00. Alle exemplaren zijn gesigneerd door de auteur.

 


Charles Baudelaire en Charles Cros,Prozagedichte


De prozagedichten die door Baudelaire en anderen geschreven werden in de negentiende eeuw vertonen wel enige verwantschap met de moderne ZKV’s. De gelauwerde vertaler Hans van pinxteren vertaalde van Baudelaire ‘De valse munt’ en van Cros ‘De piano-boot’. Beide teksten zijn een ode aan de verbeelding.

De teksten werden gezet uit de Spectrum en gedrukt op gebruikt negentiende-eeuws papier. Het boekje telt twaalf bladzijden en kost € 10,00.

De uitgaven zijn te bestellen via de webwinkel.

 

Nieuwe en oude uitgaven

Nieuw: De onderneming Detlev van Heest

Onlangs ontving Detlev van Heest een vragenformulier van de belastinginspecteur. Het antwoord daarop behelst van alles en nog wat, maar niet echt een antwoord op de vragen. Niettemin werd zijn aangifte zonder verdere discussie goedgekeurd. Men kan dit boekje dan ook beschouwen als een cursus ‘hoe houd ik succesvol de belasting van het lijf’. Het boekje is verlucht met een viertal aan de tekst gerelateerde lino’s van Pita Snoeck. Daarbij de belastinginspecteur als pin-up en P.F. Thomése als bediende in een autowasstraat.


Het boekje (21×25 cm.) is met de hand gezet uit de Spectrum en in 120 exemplaren gedrukt onder de Korenmaat op Wool White Merinos van Cordenon. Het telt 20 bladzijden, is gesigneerd door auteur en kunstenares en kost € 25. Te bestellen via de webwinkel.

 

Daarnaast zijn opnieuw enkele exemplaren leverbaar van:


Detlev van Heest, In de hof van Van Eeden

Dit boek van Detlev van Heest, een ontroerend in memoriam voor de hond Vlam, was heel snel uitverkocht. De auteur heeft enkele van zijn exemplaren beschikbaar gesteld voor de liefhebbers. Ze kosten nu € 35. Te bestellen via de webwinkel.

A.L. Snijders over de Brexit

A.L. Snijders, Naar Engeland

 

 

 

 

 

 

Brexit hier, Brexit daar, Brexit op alle netten in alle media. Hoog tijd dus voor een Brexit-bijdrage in het marginale drukwezen. A.L. Snijders geeft op geheel eigen wijze zijn visie op de Brexit in een mooi ZKV dat even mooi van een tekening voorzien werd door Paul van der Steen. Eindelijk A.L. Snijders met de billen bloot!
Het boekje is gezet uit Baskerville en werd gedrukt in honderd exemplaren, alle voorzien van de signatuur van auteur en tekenaar.
Prijs: € 12. Te bestellen via de webwinkel

Marlies Visser uitverkoren door Mooi Marginaal

Na enkele jaren afwezigheid is Mooi Marginaal nieuw leven in geblazen. In een ‘inhaalactie’ werden door een deskundige jury de 53 mooiste marginale drukwerken uit de jaren 2012-2017 uitgekozen. Een van de uitverkoren werken is het door Marlies Visser ontworpen en door de Korenmaat gedrukte Eenvoudige vormen. Er is nog een beperkt aantal exemplaren van de uitgave beschikbaar.

Prijs: € 12,50. Te bestellen hier.